Οι υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων, γι΄αυτό και η ασφάλεια των παιδιών κατά την πλοήγηση σε αυτό απασχολεί το σχολείο και την οικογένεια ολοένα και περισσότερο. Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε μερικές απορίες των μεγάλων και να δώσουμε απλές συμβουλές στους μικρούς σχετικά με την ασφαλή χρήση του. Ακολουθώντας τις βασικές αυτές οδηγίες, το διαδίκτυο θα παραμείνει ασφαλές για τα παιδιά μας και θα απολαμβάνουμε μόνο τα πλεονεκτήματα της πλοήγησης σε αυτό.
Θα πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή μόνο όταν είμαι παρών/παρούσα;
Ειδικά μέχρι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη χρήση του διαδικτύου, θα πρέπει να το χρησιμοποιούν παρουσία κάποιου ενήλικα. Δώστε οι ίδιοι παραδείγματα στα παιδιά για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Δείξτε τους πώς να αναζητούν πληροφορίες με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και αφήστε τα στη συνέχεια να αναζητήσουν μόνα τους ό,τι τα ενδιαφέρει. Εάν τα παιδιά ζητήσουν τη βοήθειά σας θα πρέπει να την προσφέρετε άμεσα, για να προλάβετε πιθανή έκθεση σε κινδύνους.
Πού είναι καλύτερο να τοποθετηθεί ο υπολογιστής, που χρησιμοποιούν τα παιδιά;
Προτιμήστε ένα κεντρικό σημείο του σπιτιού, όπου όλοι έχουν πρόσβαση και ταυτόχρονα είναι εύκολο να υπάρχει εποπτεία των παιδιών κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Μία καλή επιλογή είναι το σαλόνι του σπιτιού, ενώ καλό είναι να αποφύγετε το παιδικό δωμάτιο.
Πώς μπορώ να παροτρύνω τα παιδιά να επισκέπτονται συγκεκριμένες ιστοσελίδες;
Επιλέξτε μαζί με τα παιδιά ιστοσελίδες με περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία και τα ενδιαφέροντά τους και προσθέσετε τις στους σελιδοδείκτες / bookmarks. Μπορείτε να προσθέσετε την ιστοσελίδα του σχολείου τους, της αγαπημένης τους ομάδας, του συλλόγου που αθλούνται και φυσικά σελίδες με δραστηριότητες για παιδιά.
Είναι απαραίτητη η εγκατάσταση φίλτρων;
Ναι. η εγκατάσταση φίλτρων είναι απαραίτητη, γιατί μπορεί να εμποδίσει πολλούς από τους κινδύνους της πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Για πόση ώρα θα πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή;
Τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πάνω από 30 λεπτά την ημέρα και αυτό να γίνεται υπό την καθοδήγηση ενηλίκων. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες το διαδίκτυο δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του προγράμματος των παιδιών, όπως η μελέτη οι εξωσχολικές δραστηριότητες και το παιχνίδι. Ανάλογα με το πρόγραμμα του παιδιού και της οικογένειας θέστε από κοινού όρια στο χρόνο που τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και γενικά στον υπολογιστή. Συζητήστε και αποφασίστε από κοινού τους κανόνες χρήσης του διαδικτύου μέσα στο σπίτι, ώστε τα παιδιά να αντιληφθούν τους λόγους υπάρξης των κανόνων και να μην αντιδράσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πειράζει που δεν γνωρίζω αρκετά πράγματα για τη χρήση των υπολογιστών και του διαδικτύου;
Είναι σημαντικό πρώτα εσείς να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις της τεχνολογίας και την αποφυγή των κινδύνων, ώστε να μπορέσετε να προστατεύσετε τα παιδιά σας και να αποτελέσετε πρότυπο για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και των υπολογιστών.
Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες και βοήθεια σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης;
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμμή Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στο 2106007686.
Αφού λοιπόν λύσαμε μερικές από τις πιθανές απορίες των μεγάλων, ακολουθούν μερικές σύντομες συμβουλές για τους μαθητές μας, αλλά και για όλους τους μικρούς χρήστες του διαδικτύου, με τη μορφή ενός σύντομου quiz.
Ακολουθήστε τα βήματα της δραστηριότητας:
- Πατήστε επάνω στην εικόνα και “κατεβάστε” δωρεάν τη σελίδα παιχνιδιού “ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ” σε αρχείο pdf.
- Εκτυπώστε και απαντήστε Σωστό ή Λάθος.
- Τα γράμματα των σωστών απαντήσεων σχηματίζουν την ελληνική λέξη για το internet.
- Συζητήστε τις απαντήσεις με τα παιδιά.
- Καλή και ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο!
Εάν σας άρεσε η ιδέα, θα χαρούμε να τη μοιραστείτε! 🙂