Έχετε αναρρωτηθεί γιατί μας αρέσουν τόσο πολύ οι πατάτες, τα μακαρόνια και το ψωμί; Η πολύ ωραία γεύση τους οφείλεται και στο άμυλο, που περιέχουν. Ας δούμε πώς οι μαθητές μας κατάφεραν, μέσα από πειράματα να ανιχνεύσουν αυτό το τόσο νόστιμο συστατικό των τροφών.
Στα πλαίσια του μαθήματος “Φυσικά”, οι μαθητές πραγματοποίησαν την εργαστηριακή άσκηση ανίχνευσης αμύλου στο εργαστήριο θετικών επιστημών του σχολείου μας. Ο κάθε μαθητής έφερε ένα διαφορετικό είδος τροφίμου και το τοποθέτησε σε τρiβλίο Petri. Στη συνέχεια, ρίχνοντας μια σταγόνα δείκτη σε κάθε δείγμα τροφίμου, κάποια από αυτά κατά την επαφή με τον δείκτη απέκτησαν ένα έντονο κυανό χρώμα, ενώ κάποια άλλα όχι. Τα δείγματα, τα οποία χρωματίστηκαν μπλε/μωβ από τον δείκτη είναι αυτά στα οποία περιέχεται το άμυλο. Ο δείκτης που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Lugol.
Κατά τη διάρκεια της εργαστηριακής άσκησης οι μαθητές σημείωσαν τις παρατηρήσεις τους για το κάθε δείγμα τροφίμου και στη συνέχεια κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους στα φύλλα εργασίας.
Το πείραμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σπίτι, χρησιμοποιώντας βάμμα ιωδίου από το φαρμακείο, ως δείκτη ανίχνευσης αμύλου.
Το άμυλο περιέχεται στον “αποθηκευτικό χώρο” του φυτικού κυττάρου, το χυμοτόπιο. Είναι συστατικό πολλών τροφών φυτικής προέλευσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και αποτελείται από πολλά μόρια γλυκόζης συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η ανίχνευση του αμύλου με την προσθήκη βάμματος ιωδίου ή δείκτη Lugol, διαπιστώνεται από την χαρακτηριστική κυανή χρώση, η οποία οφείλεται στη δημιουργία συμπλόκου μεταξύ του αμύλου και του εκάστοτε δείκτη.